onsdag 27. oktober 2010

Eine kleine Berlin Guide

Haha - tre dager i Berlin og jeg føler meg så utrrrolig lommekjent at jeg må lage en guide. Herlig med litt forvrengt bilde av virkeligheten noen ganger. Hvorfor holde bakkekontakten når det er så mye morsommere å sveve litt liksom?  Kloke ord, kloke ord:)

Ok, jeg tar kanskje i bittelitt, men researchen vi gjorde i forkant av turen fortjener virkelig at det kommer en liten guide ut av jobben. Dessuten fant vi så mange herlige steder det ikke er lett å finne hvis man ikke har små spioner som allerede bor i Berlin, at jeg føler jeg er pent nødt til å dele litt av funnene. Målet vårt var å oppleve så mye som mulig, kose oss så mye som mulig, og aller helst ikke møte på en eneste turist på veien. Kanskje ikke superlett i en av Europas mest hektiske turistbyer, men vi gjorde slett ingen dårlig jobb:)

Berlin skiller seg fra andre byer jeg har vært i på to spesielle måter.
1. Det er veldig få restauranter og barer som tar kort. De største turist-spisestedene gjør helt sikkert dette, men stedene vi var på godtok ikke kort (selv ikke de litt mindre klesbutikkene). Det er med andre ord bare å ta ut en hel haug med euro!
2. De beste spisestedene og barene er nesten umulig å finne da de gjerne gjemmer seg bak en tung og skiltløs metalldør i et trangt smug. Da er det lurt å gjøre litt research først, eller lese min eminente lille guide:) Her er våre beste steder:

Frokost/brunch:
Café Einstein har en stor filial med masse turister ved Unter den Linden. Det så slett ikke ille ut å sitte på uteserveringen deres en solfylt høstdag, men den virkelige opplevelsen får du ved å spise på den originale kafeen som ligger i Kurfürstenstraße 58. Kafeen ligger i det som ser ut som en vakker gammel ambassadebolig, uten verken skilt eller andre kjennetegn på at dette faktisk er en kafe. Ved lunsjtider var kafeen fylt av unge berlinere og herlig mat. Her får du fantastiske ostefat, supper, bakevarer og generelt alt du kan ønske deg til lunsj.Nola's am Weinberg.
Nola's bød på turens hyggeligste spiseopplevelse. Vi hadde hørt at stedet var kjent for sin fantastiske søndagsbrunch, og vi ble absolutt ikke skuffet. Kafeen/Restauranten ligger midt inne i en park, og om sommeren må det være fantastisk å kunne sitte på den store terrassen og se utover liljedammen nedenfor. På denne forblåste søndagen var det veeldig stille utenfor, og hadde det ikke vært for at vi så noen blafrende lys i vinduet hadde jeg trodd vi hadde gått feil. Inne derimot var det en helt fantastisk stemning. Under de store designerlampene var det et yrende liv ved de mange bordene som for det meste var omringet av vennegjenger og unge foreldre med de små håpefulle på fanget. Midt i rommet stod en helt enorm buffet med alt man kunne tenke seg av lunsj-delikatesser og drikke som man kunne forsyne seg fritt av til en fast pris. Herlig stemning og hyggelig selskap med tyske og italienske venner som vi møtte der.Champagne og hummer:
Kjøpesenteret KaDeWe er Berlins svar på Harrod's. Alle de offisielle guidene sa at vi MÅTTE ta en tur dit fordi det var så fantastisk, men vi fant i grunn hele senteret litt kjedelig. Klærne var veldig "voksne" og prisnivået ligger langt over hva du må betale for de samme varene andre steder i Berlin. Kjøpesenterets nest øverste etasje derimot var ganske fantastisk. Hele etasjen er fylt med de herligste delikatesser og uendelige mange champagnebarer. Og enda bedre, barer der de serverte hummer sammen med champagnen. Vi endte ikke overraskende i Moët baren. Og vi ble der en stund:)


Middag:
Den mest eksotiske middagen ble inntatt på vegetar-restauranten Cookies Cream. Vi hadde hørt at restauranten var vanskelig å finne, og etter å ha snirklet oss gjennom et langt og trangt smug begynte det å ane oss at vi hadde gått feil. Så dukket plutselig denne lysekronen opp midt i smuget, og håpet ble igjen tent...


..helt til vi kom til denne døren. Kunne virkelig en av Berlins mest trendy restauranter ligge gjemt bak denne inngangen?


Of yes, it could. Jeg har desverre ingen gode billder fra restauranten annet enn bildet under som ikke viser en døyt, men lokalene var virkelig fantastiske og maten var spesiell og god. En treretters vegetarmiddag er ikke noe jeg spiser hver dag, og med bobler i glasset var dette en god start på en lang kveld.


På lørdag hadde vi reservert bord på herlige lille Kutchi Mitte. Vi var nemlig klare for sushi. Og Kutchi kunne sushi! Herlig mat, god stemning, kul musikk, minimalistiske og rå lokaler og søte mennesker som jobbet der. Blir hyggelige kvelder av slikt!


Ut på byen:
Den desidert mest populære baren i Berlin for tiden er Tausand. Baren ligger bak nok en kjedelig grå ståldør uten skilt og skjuler noen imponerende lokaler. Like greit å la bildene tale for seg:Nattklubb/discotek
Enda flottere lokaler hadde superpopulære 40 seconds. Stedet er oppkalt etter tiden det tar for heisen å komme seg fra gaten og opp til 8. etasje der nattklubben ligger. Her kan du sette deg i en av de tre loungeområdene, som blant annet er innredet med Verner Panton-lamper, eller du kan ta med deg drinken din ut på en av de tre takterrassene der du har utsikt over Berlin. Stedet hadde litt ungt klientell (tipper snittalder 25-26), men musikken var fantastisk, drinkene gode, og vi danset til vi ikke orket mer. Herlig:)Shopping:
Eksklusiv: Kurfüstendamm (Alle designerhusene)
Mainstream: Området rundt Rosenthaler Platz samt Friedrichstraβe (Zara, Mac, Massimo Dutti, Acne, Filippa K, H&M, Cos, Greta & Louis etc.)
Alternativ: Kastanienallee (Små herlige butikker - alla Grünerløkka)

Markeder:
Søndagsmarkedet i Mauerpark. Fine antikviteter, en god del søppel, og boder som selger alt fra skinnluer, mat og drikke, til tøfler og kule bilder. Jeg forelsket meg i boden under. Elsker fargene!


Gallerier:
Rett over gaten til hotellet vårt lå et herlig lite galleri med utrolig mange flotte bilder, de fleste til en pris mellom 5.000 og 10.000 kroner. Jeg falt for bildene under som består av biografiene til Audrey og Kate skrevet med liten skrift og i farger som skaper motivet vi ser. Bildene består altså kun av tekst. Kult synes jeg!


Berlin har forøvrig to sentrum. Et i vest der vi bodde, og et i øst.Vi bodde på et herlig 5-stjerners hotell midt i den erverdige shoppinggaten Kurfürstendamm, men neste gang jeg skal dit kommer jeg til å bo i Mitte isteden (sentrum øst) da de fleste butikkene, barene og restaurantene vi likte befant seg der.
Jeg beklager forøvrig på det sterkeste for det halvmaniske glisebildet av meg i collagen over. Jeg lovet å legge ut et bilde av meg selv fra turen, men siden det som regel var jeg som tok bilder på dagtid er jo ikke jeg med på de sunne bildene. På kveldstid derimot - på alle de bildene som er tatt så sent på kvelden at du bannlyser kameraets oppfinnelse når du ser de - de er jeg på. Alle sammen! Men man holder jo det man lover. Og tro det eller ei, dette var et av de bedre, manisk champisglis eller ikke:)


Zo! Det var det. Tilbake til hverdagen og verdens beste gutter. Følte intens lykkefølelse da jeg våknet opp etter en herlig jentetur krøllet inntil den herlige mannen min, og med en liten sønn skrudd ned mellom oss. Lille w snudde seg fra side til side og sang mamma pappa mamma pappa hele morgenen. Godt å få hjem mamma, godt å komme hjem. Men Berlin skal jeg tilbake til:)

Glad onsdag, tross dusteværet:)

4 kommentarer:

 1. ser ut som dere har hatt en helt fantastisk tur!
  jeg har aldri vært i berlin, men om jeg en gang skal dit, vet jeg hvem jeg skal kontakte for tips. Her var det mye bra ser jeg.

  Kos deg i regnet(vi har iallefall øsende pøseregn her i sør)

  SvarSlett
 2. Dette så ut som en begivenhetsrik tur...
  ha en luuun dag..
  eddaKlemmer

  SvarSlett
 3. Så bra innlegg! Akkurat i min gate:) Jeg har ikke vært i Berlin ennå så sparer tipsene dine!

  ha en fin dag frøken!

  SvarSlett
 4. Tuusen takk for GODE tips :) surfer nettet for berlinguider siden vi skal til berlin snart, og dette var god hjelp! takk:)

  SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge inn en kommentar hos meg:)