søndag 16. januar 2011

Flinke piker

Søndager er fine dager. Og ganske nødvendige. Spesielt for "flinke piker" som trykker inn turbo-knappen mandag morgen og som ikke slår den av den før tidligst fredag klokken 20.00. Det er min magiske grense. Det er nemlig da jeg pleier å synke ned i sofaen med et glass vin og gjerne litt god mat foran meg. Vanligvis spises alle måltider rundt spisebordet med familien samlet. Men ikke på fredager. Da er det lov å spise i sofaen, med gullrekka eller en film på tv og en armkrok å synke inn i når man er god og mett. Det er ukens beste øyeblikk for meg. Den rolige godfølelsen man får når man vet man virkelig har fortjent all kosen som venter de kommende dagene.

Jeg har en følelse av at det er mange "flinke piker" der ute. Av jenter som jobber hardt for å være en god mor og en god kjæreste og en god venninne samtidig som man ønsker å lykkes på jobb. Som prøver å spise nogenlunde sunt og trene regelmessig for å like den man ser i speilet, som alltid melder seg som frivillig når de trenger noen i barnehagen, og som alltid baker litt flere kaker enn det som virkelig er nødvendig når noe skal feires. Flinke piker gjør alltid sitt beste, om det så gjelder å holde et godt foredrag på jobben, å lære seg alle ynlingssangene til barnet sitt utenat slik at man kan synge de i bilen til og fra barnehagen, eller om det gjelder å skape et vakkert og lunt hjem.

Jeg skal ikke utrope meg som en ekspert på flinke piker. Men jeg er ganske sikker på at de fleste flinke piker ikke alltid gjør sitt beste fordi det forventes av dem eller fordi de føler de må. Man gjør det fordi man føler seg så bra av det. Man liker den man er og blir stolt av hva man klarer å utrette hvis man bare tør å prøve og tør å utfordre seg selv. Jeg sier naturligvis ikke at man nødvendigvis blir lykkeligere av å lage sjørøverskute-sjokoladekake med tre master hver gang knert har bursdag, det finnes helt klart enkelte underlige bibirkninger ved å være flink pike. Men jevnt over tror jeg de fleste flinke piker har en god følelse i magen når de legger seg om kvelden.

I dag er det søndag og jeg har ikke gjort noe fornuftig. Ikke i går heller for den saks skyld. I helgene er det nemlig lov til å bare slappe av synes jeg. Vi har akt, bygd snøborg uten både spir og vimpler, vært på lekeplassen, tatt med en kvist hjem og tatt bilder av den, spist masse sjokolade, drukket vin, sett på Grand Prix og vært på barselbesøk hos verdens søteste kusine og hennes to små.


Jeg bakte naturligvis boller først som jeg pakket i et klede og hadde med i en kurv. Det er vanskelig å legge fra seg alle fakter. Selv på en søndag..


Ha en herlig kveld:)

8 kommentarer:

 1. Du skriver utrolig godt og det er utrolig lett å kjenne seg igjen i det du skriver om. Noen ganger tar jeg meg selv i å nikke samtidlig som jeg leser innleggene dine, noe jeg gjør fordi jeg er så utrolig enig i dine obsevarsjone og synspunkter. Jeg tror alt for mange lider av dette "flink-pike-syndromet", og det er ikke bare negativt, så lenge man ikke brenner seg helt ut på å tilfredstille alle andre hele tiden. Jeg har alltid tenkt at man har ikke noe å gi andre hvis man ikke har det godt med seg selv, noe som innebærer litt egenpleie innimellom også.

  Ha en super kveld!

  SvarSlett
 2. Frå ei flink pike, til ei anna... ;) Dei siste tre åra, har eg lært meg alle tinga ein faktisk ikkje behøv å gjere. Eg vart skada i ei ulykke, og kunne plutseleg ikkje gjere alle desse tinga eg trudde var livsnødvendig. Og eg sparer masse tid og energi på det. Men djupt inni meg står ei tønne full av tårer, som av og til renn over, og finn vegen til augene mine... For eg har veldig lyst å vere sånn kjempeflink igjen. Akkurat på grunn av den gode følelsen det gav, å imponere både meg sjølv og andre. Men eg har tatt av meg supermamma drakta, og er berre Elin.

  Nydeleg bilde! Held på å få på plass ei grein her også :)

  Take care,
  nyt litt på dei andre vekedagane også!

  God klem E :)

  SvarSlett
 3. Wow, for et lekkert hjem du har;-))
  Klem Elin

  SvarSlett
 4. Jeg kjenner meg så igjen i det du skriver her! "flink pike syndromet" kan nok være både en god og en dårlig ting å ha, men så lenge det er kontrollert og ikke tar helt overhånd er det jo bare en god ting!
  Veldig nydelig bilde av den fine grenen du har funnet!!
  *ut i skogen med hundene
  og lete etter gren i morgen*

  Klem

  SvarSlett
 5. Hei!
  Kjempebra innlegg. Nikket med deg. Jeg vet ikke om jeg er "flink pike", men jeg kjenner meg igjen i det du skriver. Godt å få tenkt litt over det. Min mann vil som regel få unnagjørt masse plikter i helgene, mens jeg vil nyte tiden og ta meg en pust i bakken slik at jeg kommer tilbake mandag morgen med mer energi enn jeg hadde fredag ettermiddag. Så ja, jeg kaster som regel bort tid i helgen bare på ingenting, men så får jeg også energien fylt opp igjen. Ellers, likte godt bokstaven på vegge, kor har du fått tak i den om jeg får spørre :) Ha en fin ny uke med masse energi?!
  Klem C.

  SvarSlett
 6. Der ble jeg følger nr. 100:)
  Fin blogg du har:)

  SvarSlett
 7. dette var ett kjempekjekt innlegg og jeg som mange andre kjenner meg så godt igjen, veldig kjekk lesing. må i samme slengen nevne de flotte bildene du viser frem, du har ett nydelig hjem

  SvarSlett
 8. For et flott innlegg! (Og med nydelige bilder!!)
  Du skriver fengende, og jeg kunne lest side opp og side ned:)
  Kloke tanker du har. Vi har nok et ønske om å være flink i det meste.
  Jeg skal ikke påstå at jeg alltid prøver like hardt, men jevnt over liker jeg jo å vise både hjemmet vårt og oss selv fra den beste siden. Kanskje det gir en følelse av kontroll? I dag satt jeg på båten på vei til jobb og leste i ei bok om barneoppdragelse. Må utnytte den tiden man har:) Det er liksom så mye man skal få tid til.
  Og så mye man "skal" ha dårlig samvittighet for, dersom man ikke finner tid eller krefter.

  Det virker nå uansett som om du mester det meste:)
  Og du har en heldig gutt som har en så flott og reflektert mamma:) Han kommer nok til å nå langt i livet!

  Tusen takk for den fine kommentaren du la igjen inne hos meg.
  Og du skal så absolutt ikke unnskylde deg fordi om du ikke alltid rekker å kommentere. Jeg gjør heller ikke det.
  Nå som jeg jobber strekker tiden enda mindre til. Jeg rekker stort sett å se innom de bloggene jeg følger, så får det heller holde å legge igjen en kommentar eller to daglig:)
  Godt at du klarer å balansere jobb og familie på en måte du og dere trives med! Det er viktig!
  Og jeg forsår godt hva du mener med å ha et liv ved siden av barn og hjem.
  Nå er jeg i en jobb der jeg gjør mye av de samme oppgavene på jobb som hjemme.
  En periode nå jobber jeg på en avlastningsbolig for barn med til dels omfattende funksjonshemminger. Ikke at mine barn har slike problemer (takk og lov), men dagene på jobb går med til bleieskift, bading, lek, middagslaging og annet husarbeid.
  Selvsagt er det en givende og viktig jobb på mange måter, men tror nok at jeg vil forsøke å finne noe annet etter hvert. Jeg har en utdanning innen personalledelse som jeg enda ikke har fått brukt, så det hadde vært spennende å finne noe innenfor det området:)

  Ble en lang kommentar dette:)
  Nok en gang klarer jeg ikke å fatte meg i korthet:)

  Nå skal jeg legge bort pc'en og sette meg i sofaen sammen med mannen:)

  Stor klem!

  SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge inn en kommentar hos meg:)