torsdag 3. februar 2011

Om mål og det å tørre

Jeg er ganske sikker på at noen kommer til å synes dette innlegget er teit. Men det får jeg bare leve med. Akkurat nå har jeg nemlig hodet fullt av teorier etter dagens innsats på jobb, og siden det er dagens interessante tema som opptar meg mest akkurat nå, er det også det jeg har litt lyst til å skrive om. Men jeg advarer med en gang; det har på ingen måte noe som helst med interiør å gjøre.

Jeg elsker jobben min. Jeg tuller ikke. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste morgen, og jeg elsker hvordan jeg stadig får nye utfordringer kastet etter meg som jeg tror er veldig skumle helt til jeg hopper i det og realiserer at de slett ikke er så skumle likevel.
Blir jeg fortsatt skjelven og nervøs før jeg skal i gang med en ny utfordring selv om jeg allerede har skjøvet på en del personlige grenser? Ja i aller høyeste grad! Jeg kan allikevel love at følelsen man sitter igjen med etter å ha hoppet over nok et hinder man tidligere trodde var for høyt, er verdt hver eneste nerve og hver eneste lille sommerfugl på veien..


I tillegg til mine vanlige arbeidsoppgaver har jeg i det siste holdt foredrag og gjennomført workshops for avdelinger og ledergrupper med fokus på kommunikasjon. Målsetningen har vært at hver eneste deltager skal lære å se seg selv utenfra og dermed lettere se hva de faktisk kommuniserer ved å handle og tenke som de gjør. Man kan lære utrolig mye om seg selv ved å for eksempel tenke igjennom hvem man er og hvem man ønsker å være: Om man er den proaktive som bruker mye tid på påvirkning og liten tid på bekymring, eller den reaktive som bruker all energien på å bekymre seg, som gjerne deler bekymringen med flest mulig, og dermed har ganske liten tid igjen til å faktisk påvirke. Veldig mange er reaktive uten å selv vite det, og ved å sette fokus på det og tenke igjennom egne tankemønstre kan man lære utrolig mye om hva slags person man er og få motivasjon til å bli en enda bedre versjon av seg selv.

Jeg skal ikke bruke alt for mye tid på dette, men visste du for eksempel at:
 • Under 10% av befolkningen skriver ned sine mål, mens over 90% mener at det lønner seg å gjøre det...
 • Av de som bevisst setter seg mål, er det 25% som når målene..
 • Av de som bestemmer seg for når målet skal være nådd, er det 40% som når målet..
 • Av de som planlegger hvordan og når målet skal være nådd, er det 50% som når målet..
 • Av de som forplikter seg og deler målet med en annen person, er det 65% som når målet.
(Kilde: The American Sosiety for Training and Development, 1998)


Henry Ford sa i grunn akkurat det jeg vil frem tid, bare på en mye mer elegant måte:

Du kan tro at du kan, og du kan tro at du ikke kan.
I begge tilfeller har du rett.

Vær veldig nøye med hvor du velger å rette ditt fokus. Det avgjør nemlig i aller høyeste grad hva du oppnår...

(lover at det ikke blir mer peptalk i morgen. Da blir det good old interiørbilder igjen. Puh:)

Ha en fin kveld!
Foto: David Bellemere

8 kommentarer:

 1. Jeg bare digget dette innlegget. Det er jo rett inn i tiden i forhold til at vi nå er i januar måned og mange tenker på slanking, sunn mat osv ;) Men samtidig er det utrolig interessant også! Det med bevisstgjøring av kommunikasjon (såvel privat som jobb) er meget interessant! Så flott du er som holder slike foredrag for andre, flink rett og slett! Jeg og min mann satte også noen mål for noen uker siden. Først skrev vi ned hva vi ønsket at den andre skulle bli bedre på, videre hva vi selv skulle bli bedre på, så skrev vi ned hva vi skulle ha som felles mål. Deretter presenterte vi det for hverandre. Og så utrolig likt alt var, det var lett å sette det sammen :) Godt å ha felles mål, det er så mye lettere å gjennomføre det når man har en motivasjon i den andre! Ha en kjempefin natt :)

  SvarSlett
 2. Takk for at du kommer med innlegg som får oss andre til å tenke litt mellom alle rosabloggerne! Du er herlig:-)

  SvarSlett
 3. Jeg synes dette er et utrolig interessant tema. Skulle gjerne vært på et foredrag med deg, og jeg vet om et par av mine kollegaer som hadde hatt VELDIG godt av det. De passer godt inn i den reaktive kategorien. ;)
  Kom gjerne tilbake med lignende innlegg.

  Ha en god helg.
  Klem fra meg

  SvarSlett
 4. Så deilig å digge jobben sin! Det gjorde jeg også, så blei jeg student igjen - og det er jammen ikke værst det heller ;) Men jeg gleder meg til å komme tilbake til jobb -enda litt flinkere enn jeg var da jeg sluttet, forhåpentligvis :) Nå tar jeg en BA i markedsføring - og kommunikasjon er megaviktig! Og kjempespennende :) Gleder meg til å jobbe med det i praksis :) Jeg tror jeg må sette meg ned å skrive ned målene mine, jeg har lett for å glemme meg bort og hoppe en helt annen vei enn det jeg planla :P En liten harefrøken!
  Ha en fin helg!
  Klem Eli ;)

  SvarSlett
 5. Likte godt innlegget ditt, kom gjerne med flere av samme slag. Gjør ingenting om det ikke er interiør i alle innlegg :-) Tusen takk også for koselig hilsen på bloggen. Det du skriver om å bo kun 15 min ut av sentrum, men likevel savne å ha alt rett utenfor døren, er akkurat ting jeg tenker på for tiden... MrNostalgia og meg bor veldig sentralt nå - men med fire etasjer uten heis og mangel på ekstra soverom/barnerom er det ikke holbart i lengden. Ønsker noe større med hage, men da må vi nok et stykke ut av sentrum eller evt. hjem til Sørlandet. Men flytter vi kommer jeg nok til å savne akkurat det du sier - gangavstand til alt. Får nyte det så lenge jeg kan :-) FIn helg til deg. Klem

  SvarSlett
 6. Takk for skjønne ord, det varmer. Gleder meg til flere innlegg av denne typen:-) Alle har godt av en påminnelse en gang i blant, slik at vi lever mer aktivt og følger mindre med strømmen.

  Ha en super helg, kjære du! Nyt solen som skinner over hovedstaden i dag.

  SvarSlett
 7. Leste innlegget ditt i går, og likte det.. Og det gjorde nok enda litt mer inntrykk enn jeg først trodde; for det har svirret masse tanker i hodet mitt siden da- inspirert av innlegget ditt.

  Det er veldig viktig å være bevisst på hvem man er og hvem man vil være- og det er en god ting å sette seg bestemte og utalte mål- men det er dessverre også så fort gjort å la dagene gå , uten at man tar meg seg refleksjoner omkring disse tingene. Så takk for en fin og god påminnelse!

  - og så fantastisk bra at du liker jobben din så godt!! Kjekt å høre den varianten... :)

  SvarSlett
 8. veldig bra innlegg og du har så rett i det du tar opp. Jeg synes det er veldig kjekt med innlegg om interiør men synes også det er gøy med blogging om andre ting og dette innlegget passet meg midt i blinken. I min jobb har jeg frem til nå hatt det trygt og godt med mine arbeidsoppgaver men har nylig fått andre utfordrende oppgaver og det er veldig skummelt men du så gøy når jeg faktisk får det til og mestrer det. stor klem fra Helen

  SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge inn en kommentar hos meg:)